Duurzaam (ver)bouwen

Op woensdag 12 december stonden er opnieuw drie bijzondere gasten op het programma van het duurzaamheidscafé. Dit keer in een in kerstsfeer gehuld café Amstelhoeck. De redactie had voor het thema duurzaam (ver)bouwen Rob Bos van de duurzame bouwmarkt Eco-logisch, Annelinda van Eck van Vestada en Daniel Höwekamp van Aayu architecten uitgenodigd.

Rob Bos richtte in 2007 een duurzame bouwmarkt op. Dat was in een andere tijd. Menig van zijn vrienden keek hem vreemd aan toen hij met zijn ideeën kwam aanzetten. Hij is er dan ook ‘blind ingevlogen’. Het bleek een gat in de markt. Met een webwinkel erbij wist hij in 2010 uit te breiden naar non food producten voor hotels en restaurants en heeft hij bouwmarkten geopend in Duitsland en België. Rob is van mening dat we anno 2012 niet meer hoeven uit te leggen waarom duurzame producten goed zijn. Mensen moet simpelweg hun verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en de generaties na hun. De overheid kan daartoe bijdragen, maar niet door alles zelf te willen bedenken. De overheid kan de mindset van de samenleving proberen te beïnvloeden, maar moet vooral faciliteren door minder bureaucratie en tegelijk de markt niet te verstoren. Als je duurzaam wilt ondernemer dan moet je je aan de markt conformeren en doen wat deze van je vraagt, aldus Rob.

Aayu staat voor gezond leven en dat is wat biologisch architect Daniel Höwekamp met zijn ontwerpen voorstaat. Het probleem is een gebrek aan kennis bij het grote publiek, terwijl het initiatief juist van burgers moet komen. Daniel ervaart het als een uitdaging om juist de monumentale binnenstad van Amsterdam om te vormen tot een duurzame leefomgeving. Een gebouw moet namelijk zijn zoals een mens: flexibel en sterk van karakter. Dat is wat de panden in de binnenstad uitstralen. Daniel wil dat gebouwen veel daglicht kunnen opvangen en hij staat een demontabele bouw voor. Dat betekent veel werken met leem en andere materialen die opnieuw inzetbaar zijn.

Annelinda van Eck studeerde in 2008 af in Delft en is amper vier jaar later asset manager bij Vestada, een grote speler op de Amsterdamse woningmarkt. Hiernaast is zij lid van het bestuur van de Green Business Club. De Green Business Club brengt bedrijven, gemeenten, onderwijs- en maatschappelijke organisaties samen om duurzame projecten te initiëren en te implementeren, om zo gezamenlijk de impact, het draagvlak, de expertise en de efficiëntie van de projecten te maximaliseren. De Zuidas is volgens Annelinda ambitieuzer dan de gemeente en is veel beter in staat in te spelen op snelle ontwikkelingen. Een belangrijke vraag is volgens haar hoe we de doorsnee Nederlander duurzamer laten consumeren. Uit onderzoek wat Annelinda aanhaalde blijkt dat 82 procent gefocust is op de korte termijn kosten, terwijl duurzaamheid pas op de lange termijn rendeert.

Dit laatste lijkt mij de uitdaging die we allemaal moeten aangaan door bij onszelf te raden te gaan. Een mooie gedachte voor de jaarwisseling.

Verslagen en uitnodigen voortaan in je mailbox ontvangen? Stuur een mailtje naar redactieduurzaamheidscafe@gmail.com


Micha Lubbers avatar

Deel Dit ARtikel

Verder Lezen?