Hoe maak je canvassen leuk? Ervaringen uit Oxford

Met een klein maar gezellig groepje was Jong WBS in Engeland vanwege het referendum over een mogelijk Brexit. Tijdens onze trip discussieerden we in Londen met de Young Fabians (JongWBS in Engeland) en hebben we een bezoek gebracht aan de Houses of Parliament in Westminster (de Eerste en Tweede Kamer van het Verenigd Koningkrijk). In Oxford bezochten we het Center for New Economic Thinking, hadden een gesprek met Anneliese Dodds (Europarlementariër voor zuidwest Engeland) en Ed Turner (Universiteit van Oxford)). Op de laatste dag hebben we meegedaan aan een canvasactie, om te zien hoe de Engelsen dit aanpakken. Natuurlijk was er tijd voor de Britse keuken, een tour door Oxford en gezelligheid ‘s avonds.

Mijn ervaring met canvassen in Nederland is niet fantastisch. Waar ik woon is het gebruikelijk dat je vlak voor de verkiezingen met een bos rozen mensen gaat proberen te overtuigen van je verhaal. Met een enorm formulier in je hand stel je dan vragen waaraan je niets hebt als je iemand voor je hebt die ‘druk’ is. Vaak vraag ik me dan af waarom ik het doe en of de mensen achter hun voordeuren daar wat aan hebben.

In Oxford was het vrij simpel; je stelt drie vragen:

  1. Heb je zorgen, of iets anders dat je kwijt wilt?

Zo kan de kiezer zijn frustratie uiten. Het zijn vaak kleine dingen die voor hen belangrijk zijn. Daarnaast kunnen lokale of landelijke bewindspersonen laten zien dat zij de mensen in hun achterhoofden hebben als zij beleid uitvoeren. In Oxford werd je geholpen door iemand die je vertelde wie er woont, met informatie over bijvoorbeeld stemgedrag en hoeveel mensen er wonen. Dit geeft een persoonlijk tintje aan je gesprek.

  1. Heb je al een idee wat je gaat stemmen bij het referendum?

Door deze vraag te stellen kun je als partij inventariseren welk werk waar gedaan moet worden en kun je alvast voorzichtig praten over het waarom. Dit is nog niet het moment om te vragen wat ze gaan stemmen, dat komt later, maar deze vraag zet wel aan het denken en vereist politieke betrekking.

  1. Bedank voor de stem op Steve Curran.

jong wbs canvassen

Voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen was gevraagd op wie de stem zou vallen. Het is dan het makkelijkst te zeggen dat je Labour gaat stemmen als er iemand van Labour voor je staat. Desondanks bedank je toch omdat je wil laten zien dat het je uitmaakt wat er gestemd wordt. De mensen die twijfelen zien je toewijding en gaan de volgende keer misschien wel stemmen op Labour.

Zoals al eerder kort aangestipt is het belangrijk dat je meerdere keren langs komt bij de mensen en niet vlak voor de verkiezingen. Een goed voorbeeld daarvan is Jong WBS’er Jelmer Renema, die onze gids in Oxford was en daar nu voor zijn werk woont. Hij probeert elke week een uurtje te canvassen. Soms krijgt hij de deur in zijn neus gesmeten, maar veel vaker komen er goede gesprekken los. Dit komt omdat de mensen Jelmer kennen en zien dat er aan de zorgen die zij hem toevertrouwen ook echt wordt gewerkt.

Nog twee adviezen:

  1. Ga niet alleen.

Met vrienden erbij kun je nog een grapje maken als het even minder leuk is achter de voordeur.

  1. Drink nog wat na.

Met thee of een biertje kan je even bijkomen van de wandeling en kun je de resultaten met elkaar bespreken.

jong wbs oxford


Anna Robin Hogendoorn Streef avatar

Deel Dit ARtikel

Verder Lezen?