Duitse Verkiezingsavond 26 september!

Zondag 26 september is het zover! De Duitse verkiezingsnacht van Jong WBS en de JS. Na 16 jaar verlaat mutti Angela Merkel het toneel, iemand die zo bepalend is geweest in Europa en de wereld. Ze bezwoer de eurocrisis, het gekrakeel over het corona herstelfonds en de vluchtelingencrisis met “wir schaffen das”. Duitsland is de leidende speler in de EU, en Merkel’s opvolger wacht een verantwoordelijke taak. Ook voor Nederland, waarvoor Duitsland de belangrijkste natie is, is de uitslag van belang.

De peilingen bewegen op een neer met de SPD, CDU/CSU en Die Grüne als frontrunners. Wordt het Olaf Scholz, Armin Laschet of toch Annalena Baerbock? En krijgen we een Ampel, Kenia of GroKo coalitie?

Op 26 september vanaf half vijf kan je inlopen. Vanaf vijf uur begint het programma met Agnes Jongerius. Van 2005 tot 2012 was zij voorzitter van de FNV en momenteel is zij Europarlementariër voor de PvdA. Zij zal worden gevolgd door Duitslandkenner René Cuperus. Hij is actief bij het Duitsland-instituut waar hij een Duits-Nederlands vergelijkend promotieonderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de neergang van de naoorlogse volkspartijen verricht. Cuperus werkt tevens als strategisch adviseur voor het ministerie van Buitenlandse zaken en is actief bij het Clingendael-instituut.

We verwachten de uitslagen tussen 8 en 9 ’s avonds, waarna het programma zal zijn afgelopen en geborreld kan worden. De avond vindt plaats in Café Joost in Utrecht, met een puntje pizza. De specifieke locatie maken we later bekend. Vragen? App dan naar Bart (06-38600823, Jong WBS) of Lukas (06-20157888, JS)

Aanmelden kan hier: https://docs.google.com/forms/d/1shRRI9bmFmJS6kBaLddADo28Lmw0iJSmaB0ZadAMRQI/edit