Jong WBS – Terugblikken en vooruitkijken met Simon

 

Mijn jaar als voorzitter van Jong WBS, de jongerenafdeling van de Wiardi Beckman Stichting, zit er alweer bijna op. Het was een jaar waarin we een aantal belangrijke stappen hebben gezet en ik de kans heb gekregen om zelf richting te geven aan een organisatie en samen met anderen vernieuwing tot stand te brengen. In januari draag ik dan ook met veel plezier en vertrouwen het stokje over aan een nieuw bestuur!

De hoogtepunten op een rijtje:

  1. In mei organiseerden we een driedelige masterclassreeks met als thema het financiële systeem. Waarom is er zo weinig veranderd sinds de crisis van 2008? Hoe kunnen we grip krijgen op de financiële markt om een nieuwe crisis te voorkomen? Met sprekers als Bart Stellinga, Jeroen Touwen, Lars Dijkstra, Theo Kocken en Arjan Lejour spraken we over de invloed van banken, bedrijven en belastingen op instabiliteit en ongelijkheid in het financiële systeem.
  2. In augustus organiseerden we een zomerschool met als thema de woningmarkt. Met elkaar en met sprekers als Danielle Snellen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Bastiaan van Perlo van de Woonbond wisselden we van gedachten over de staat van de woningmarkt. Ook kwamen PvdA-wethouders Karin Schrederhof en Roeland van der Schaaf langs om te vertellen over de lokale uitdagingen waar respectievelijk Delft en Groningen voor staan.
  3. In november organiseren we samen met Hellingproef en Route66 een symposium met als thema ecomodernisme. Is duurzaam leven op aarde verenigbaar met een politiek die is gericht op economische groei? Gastsprekers zijn onder meer Joost van Kasteren, Ralf Bodelier, Jaap Tielbeke, Gert Jan Kramer, Maarten Nijman, Jozef Keulartz en Ernst-Jan Kuiper. Ook zal er een debatronde plaatsvinden met William Moorlag van de Partij van de Arbeid, Suzanne Kröger van GroenLinks en Michiel Scheffer van D66.
  4. Om een betere opvolging van onze activiteiten te faciliteren gingen we met Henk Nijboer van de Partij van de Arbeid in gesprek over het financiële systeem (het thema van de masterclassreeks) en de woningmarkt (het thema van de zomerschool). Ook organiseerden we een bijeenkomst om met geïnteresseerden verder te praten over de woningmarkt en ondersteunen we hen bij het schrijven van artikelen over het thema.
  5. Om meer jongvolwassenen bij de organisatie te betrekken organiseerden we een aantal kleinschalige activiteiten als filmavonden en riepen we een WhatsApp-groep in het leven waarin geïnteresseerden politieke en wetenschappelijke discussies kunnen voeren en samen tot ideeën kunnen komen.

Jong WBS zoekt per 1 januari 2020 een secretaris, een penningmeester, een bestuurslid communicatie, een bestuurslid redactie en een bestuurslid leden. Heb jij een groot hart voor de sociaaldemocratie en wil jij een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de organisatie? Mail dan je motivatie en CV uiterlijk vrijdag 8 november 23:59 uur naar mij via voorzitter@jongwbs.nl. Meer informatie over onder meer de vacatures en de sollicitatieprocedure vind je via: http://www.jongwbs.nl/vacatures-bestuur-jongwbs-2020/. We zien je sollicitatie graag tegemoet!