Politici moeten het zich aanrekenen

Potdomme wat was het spannend. Het is u vast niet ontgaan. Op 19 maart was Nederland even het middelpunt van de wereld. Niks Oekraïne,  niks crisis, maar Nederland. De Amerikaanse kranten, Duitse magazines en Spaanse journaals konden niet om ons heen. En hoe kon het ook anders. Op deze dag werden de belangrijkste gemeenteraadsverkiezingen van de afgelopen eeuw gehouden. Althans volgens sommige landelijke kopstukken en die dienen niet onderschat te worden. Op het hoogtepunt van de aller-aller-belangrijkste-gemeenteraadsverkiezingen ooit, op het moment dat in alle stemlokalen naargeestige procedures voor het tellen van de stemmen in gang werden gezet: Pats boem, schoot Robin van Persie, jawel geboren en getogen Rotterdammer, Manchester United met een hattrick naar de kwartfinale van de Champions League. Hij had daar een penalty en een vrije trap voor nodig die gegeven werden door Björn Kuijpers, u raadt het al, ook een Nederlander. Maar dan eentje uit Twente.

De wereld was in een jubelstemming. Voetbalshirts van het Nederlands elftal schoten in Brazilië over de toonbalk. In de Krim werden de wit-blauw-rode Russische vlaggen met wat knip-en-plakwerk omgetoverd tot onze eigen tricolore. In Honduras brak een spontaan volksfeest uit waar mensen in spreekkoren riepen om meer Nederlandse tv-zenders. ''Meer, meer, meer!''  riepen ze luidkeels, niet wetend dat in datzelfde landje hele andere spreekkoren te horen waren. Voor degene die dit feest van de democratie onverhoopt toch hebben gemist: hier een korte samenvatting van de laatste twee weken van de verkiezingscampagnes.

De grote opschudding die ‘Den Haag’ de laatste twee weken domineerde, werd in gang gezet door een peiling van de NOS. In deze peiling werd gepeild dat slechts  43 procent van de stemgerechtigden van plan was om op 19 maart zijn stem uit te brengen. Volgens Dominique van der Heijden moesten alle politieke partijen zich dat aanrekenen. Al snel trokken NOS journalisten eropuit om politici te interviewen over deze NOS peiling, zodat ze dit rond acht uur tijdens het NOS journaal konden uitzenden. Volgens Buma had de Nederlander het vertrouwen in de politiek verloren en moest premier Rutte zich dit hoogst persoonlijk aanrekenen. “De premier heeft het nagelaten zijn verkiezingsbeloftes te realiseren, en heeft het vervolgens ook nog eens nagelaten om niet-verkiezingsbeloften niet na te laten’’.  Rutte reageerde hoogste verbaasd en riep iets over koers houden tijdens een storm, iets wat de SP volgens de premier helemaal niet deed. Geheel onverantwoord en Roemer moest zich dat zeker aanrekenen. Gevraagd om een reactie op deze stevige uitspraken van Rutte hield de persvoorlichter van de SP de NOS journalist voor dat als er zo weinig mensen zouden gaan stemmen de PvdA daar vooral onder zou leiden. Zij hebben het nagelaten om een sociale koers te varen en dat kan, nee moet, Samsom zich aanrekenen. Wilders liet en passent weten dat huilende Marokkaanse jongetjes het hem niet konden aanrekenen dat ze gepest werden. ‘’De PVV doet niet aan aanrekenen.’’

De verkiezingsuitslag zelf is verder niet zo belangrijk. Als uw collega’s vragen wat u van de uitslag vond volstaat: ‘’Nou wat opmerkelijk dat de PvdA, die juist zoveel rozen, en dat D66 aan de andere kant, nou ja afwachten nu hé’’. Als u er ook peinzend bij kijkt kan niemand meer om u heen als een maatschappelijk betrokken burger. Nee belangrijker zijn de uitspraken van Geert Wilders, daar kunt u pas echt punten op scoren. Wees niet bang om zijn uitspraken te verwerpen, onthuts en verbijsterd te zijn, verdrietig of woedend te reageren, teleurgesteld te schudden met het hoofd. Durf stelling te nemen dat Geert Wilders een wig wil drijven tussen groepen mensen. Tussen Marokkanen en Nederlanders, tussen Islamieten en Christenen, tussen Palestijnen en Joden, of andere wiggen die we absoluut niet willen zien drijven. Als Wilders de volgende verkiezingen voldoende steun behaald om hier mee door te gaan mogen wij ons allen dat aanrekenen

PS: Lodewijk Asscher zei dat hij Marokkaanse Nederlanders en niet-Marokkaanse Nederlanders wil beschermen en alle mensen in Nederland vertrouwen wil geven. Daar lijkt mij niks mis mee dus wees voorzichtig om hier krachtig afstand van te nemen.