Zomerschool van de Jong WBS


Datum & Tijd: Vrijdag 25 Aug, 16:00 / 19:00 t/m zondag 27 augustus
Locatie: Nijkerkerstraat 58, 3882 PJ Putten
Meenemen: Slaap materiaal

Aanmelden is verplicht.


Kosten: 25 euro voor het hele weekend of 10 euro per dag.


Wie mag zich aanmelden: Jong WBS’ers, Jonge Socialisten, Jong WB’ers, DWARS en/of mensen die geïnteresseerd zijn in de linkse progressieve politiek tot en met de leeftijd van 35 jaar.


Beste allen,

Het is weer zomer en dit betekent dat het weer tijd is voor de enige echte Jong WBS zomerschool! Het vind dit keer plaats in het mooie Putten van 25 t/m 27 augustus. Dit jaar hebben we een zomerschool met impact!

Het zomerschool-thema is dit jaar “Een falende overheid? Naar een menselijke en toegankelijke relatie met de burger”. Misschien wordt de uitvoering soms gezien als saai, maar het is essentieel en misschien nog wel belangrijker dan steeds maar nieuwe wetten en stelselwijzigingen. Voor velen is de overheid niet meer dan even fronsen bij de belastingaangifte, het wachten bij het gemeenteloket of een mailtje dat je nu echt aan de afbetaling van je studielening moet beginnen.

Voor enkelen ervaren de overheid echter als een levende hel; je wordt gezien als fraudeur, je wordt tot onder het bijstandsniveau geduwd en je wordt heen en weer geslingerd tussen diverse instanties waar de informatie maar 1 richting op lijkt te stromen. De schandalen zijn talrijk; denk aan de toeslagenaffaire, de bijstandsaffaire, Groningen en laatst nog het institutioneel racisme bij de duo. Het oplossen blijkt vaak geen sinecure. De focus ligt vaak bij het individuele schandaal of verantwoordelijken, zelden lijkt te worden ingezoomd op de gemeenschappelijke gronden van deze affaires die meer dan regelmatig voorkomen. Is de overheid te complex of ontbreekt het aan solidariteit? Wordt er teveel van de beoogd zelfredzame burger gevraagd of is hij te kritisch?

Gevoed door ervaringsdeskundigen, onderzoekers en politici ga je (in een groep) aan de slag met het schrijven van een essay. Je mag schrijven over een onderwerp wat je boos maakt, razend interessant vindt of juist een uniek idee voor hebt. Het leuke is dat je dit in een groep mag doen. De één heeft een uniek idee, de ander kan goed schrijven en de derde heeft net een topartikel gelezen. Samen kan je die impact maken. Je wordt ondersteund door ons als bestuur en met een schrijfworkshop hoe je nou écht een goed essay schrijft.

De eerste spreker die we aankondigen is Willemijn van der Zwaard; zij heeft meegeschreven aan het rapport “Machtige Mensbeelden” voor de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving wat een licht werpt op de mensbeelden die ten grondslag liggen aan politieke- en beleidskeuzes. Ook heeft ze een  proefschrift geschreven “Omwille van Fatsoen” waarin ze laat zien wat zo’n mensbeeld voor de lokale zorgpraktijk betekent. Houdt ons in de gaten voor aankondiging van meer sprekers!

Natuurlijk is er ook plaats voor de nodige dosis gezelligheid. Ook zal het bestuur voor een onvergetelijke pubquiz zorgen! Geef je snel op wat het aantal plekken is gelimiteerd! Vol of minder tijd? Dan kan je ook op een afzonderlijke dag komen. Opgeven kan via ons aanmeldingsformulier. Heb je vragen? App dan gerust Bart (06-38600823), Wietze (06-23262711) of via onze whatsappgroep. We hopen je over twee maanden te zien in het zonnige Putten!JongWBS Bestuur avatar

Deel Dit ARtikel

Verder Lezen?